Tot El Que Cal Saber De L’alopècia

L’alopècia és una malaltia adquirida de la pell que pot afectar tota la pell pilosa i es caracteritza per àrees localitzades de alopècia no cicatritzant (pèrdua de cabell). L’alopècia s’associa ocasionalment amb altres problemes mèdics. La majoria de les vegades, aquestes àrees calbes tornen a créixer espontàniament.

L’alopècia és rara abans dels 3 anys d’edat. Sembla haver-hi una predisposició hereditària significativa per al desenvolupament de l’alopècia.

Què causa l’alopècia?

L’evidència actual suggereix que l’alopècia areata és causada per una anormalitat en el sistema immunològic que danya els fol.licles pilosos. Aquesta anormalitat en particular porta a la autoimmunitat, un sistema immunològic equivocat que tendeix a atacar al seu propi cos.

Com a resultat, el sistema immunològic ataca teixits particulars del cos. En l’alopècia areata, per raons desconegudes, el propi sistema immunològic del cos ataca els fol.licles pilosos i interromp la formació normal del cabell.

Les biòpsies de la pell afectada mostren limfòcits immunes que penetren en el bulb pilós dels fol.licles pilosos. L’alopècia areata s’associa ocasionalment amb altres afeccions autoimmunes com la malaltia de la tiroide, el vitiligen, el lupus, l’artritis reumatoide i la colitis ulcerosa.

És poc probable que el diagnòstic o tractament d’aquestes malalties afecti el curs de l’alopècia areata. Algunes vegades, l’alopècia areata passa dins dels membres de la família, el que suggereix un paper dels gens.

Símptomes de la Alopècia

Pèrdua de cabell

    • La pèrdua de cabell és una condició molt comú i afecta la majoria de les persones en algun moment de les seves vides.
    • La pèrdua de cabell a causa del trencament de la tija del cabell és diferent a la pèrdua de cabell a causa de la disminució del creixement del cabell.
    • La pèrdua de cabell androgenètica s’observa tant en homes com en dones, però és més dramàtica en els homes.
    • La malaltia de la tiroide, l’anèmia, la deficiència de proteïnes, la quimioteràpia i els baixos nivells de vitamines poden causar pèrdua de cabell.
    • L’alopècia areata és una forma de pèrdua de cabell produïda per la destrucció autoimmune dels fol·licles pilosos en àrees localitzades de la pell.

Quins són els signes i símptomes dels diferents patrons d’alopècia?

El patró més comú és un o més punts ben definits de pèrdua de cabell en el cuir cabellut. Si l’alopècia passa en un patró de oquiasis (pèrdua de cabell que involucra el cuir cabellut temporal i posterior) o si grans àrees del cuir cabellut estan compromeses per llargs períodes de temps, el pronòstic és pitjor.

Una forma més generalitzada de pèrdua de cabell es coneix com alopècia areata difusa, en la qual es produeix un dràstic aprimament generalitzat del cuir cabellut. Ocasionalment, tot el cabell del cuir cabellut es perd del tot, una condició coneguda com alopècia total. Amb menys freqüència, es produeix la pèrdua de tots els borrissols de tot el cos, anomenada alopècia universalis.

A qui afecta l’alopècia?

L’alopècia tendeix a ocórrer amb més freqüència en adults de 30 a 60 anys d’edat. No obstant això, també pot afectar a persones grans i, poques vegades, a nens petits. L’alopècia areata no és contagiosa.

Ha de distingir-se de la caiguda del cabell que pot ocórrer després de la interrupció de les teràpies hormonals d’estrògens i progesterona per al control de la natalitat o la caiguda del cabell associada amb el final de l’embaràs. Hi ha diverses afeccions tractables que podrien confondre amb l’alopècia areata.

Com diagnostiquen els professionals de la salut l’alopècia?

La troballa característic de l’alopècia és una o més àrees ben circumscrites de pell normal i sense borrissol en àrees amb pèl. Ocasionalment, pot ser necessari realitzar una biòpsia del cuir cabellut per confirmar el diagnòstic.

Altres troballes que poden ser útils són l’aparició de pèls curts que presumiblement representen pèls fracturats, pèls curts i fins i cabells blancs que creixen en una àrea calba. Altres causes de pèrdua de cabell són generalment excloses de la consideració per la història i l’avaluació clínica.

 

 

Scroll al inicio